DO IT YOURSELF KREČENJE

02 feb. 2021

Izvor: https://uradi-zaradi.rs/

Kako olakšati sebi ako se odlučiš za “uradi sam” krečenje?

U principu sve je u pripremi i planiranju, kako samog krečenja tako i zidova.

Bez najlona i novina ne počinji! Dakle, nabavi najlone za pokrivanje nameštaja i podova. A uz krajeve podova duž zidova stavi stare novine ili krpe. Uz najlon obavezno nabavi i samolepljivu krep traku – idealna je za lepljenje, a ne ostavlja trag po zidu. Takođe, može da posluži da se njome naprave linije (šare) ili granice među bojama na zidu.

Nameštaj premesti na sredinu sobe i pokrij ga najlonom. Tako oslobađaš prilaz zidovima, a i manje su šanse da će se nešto isflekati.

prekrijte-namestaj-folijom-za-pokrivanje

Uvek se kreči od plafona ka podu. Ako voliš belu liniju na zidu tik ispod plafona (krep traka je idealna za to), računaj da tako vizuelno smanjuješ visinu zidova, ali s druge strane i mogućnost da se vidi koliko su krivi zidovi tj. spoj zida i plafona. Ne zaboravi da zaštitiš utičnice i prekidače – najbolje je da ih poskidaš ili ih bar prelepi krep trakom.

Da bi se izbegle mrlje i prekrile fleke, neka ispod boje prvo ide prajmer. Zidove je potrebno očistiti pre krečenja, posebno u kuhinji, šmirglanjem i ribanjem. Prljavštinu u sa zidova, nakon toga, možeš pokupiti lepljivim papirom.

Željenu boju, iz iskustva govorim, najbolje je praviti sam. Retko kad ona iz kataloga bude identična na zidu.

Zapamti, ne mešaj tonere različitih proizvođača. Takođe, drži se uputstva oko doziranja.

Ako postoji mogućnost nabavi uzorke pre krečenja, pa oboji śto veće površine zidova i prati “ponašanje” boje u različito doba dana i pri različitoj svetlosti. Desilo ti se da ista boja nije ista u dvema prostorijama? Ili da je ispala skroz drugačija? Do svetla, osvetljenosti i veličine prostorije je. Zato bolje isprobaj ili pravi boju u farbari.

Poskidaj sve sa zidova, a ako se menja raspored slika i polica ne zaboravi da skineš eksere, držače i da popuniš rupe.

Bez obzira na romantične scene u filmovima, valjkom treba raditi po redu, a ne nasumično u svim pravcima. Najbolje je da počneš premazivanjem uglova.

Nabavi kvalitetan pribor i održavaj ga. Ako praviš prekid u krečenju, zatvori boje ili ih pokrij najlon folijom da se ne skore na površini.

Ako bi da drastično menjaš boju zidova isprobaj neki od besplatnih programa za uređenje enterijera (poput Homestyler-a). Opet, ne zaboravi da u realnosti osvetljenost (prirodna i veštačka) igra veliku ulogu u tome kako će boja izgledati.

U manjim prostorijama, a posebno u onim sa manje ili nedovoljno prirodnog svetla, biraj svetlije nijanse za zid ili boje koje se mešaju sa belom. Zapamti da skoro belo ili takoreći prljavo belo je uvek prijatnija i toplija varijanta za zid od čisto bele.

Ako se odlučiš za jarke boje ili baš tamne, probaj da njima akcentuješ jedan zid. U poslednje vreme trend je i obojeni deo zida ili ugao oko vrata. Ili vizuelno odvajanje radnog dela drugom bojom zida u istoj prostoriji.

Za postizanje efekta da prostorija izgleda više, neka zid ima vertikalne pruge. Za duži izgled prostorije neka pruge idu horizontalno i to ka zidu u nekoj tamnijoj boji. Uske i dugačke prostorije smanjiće se na oko ako dva naspramna zida budu u tamnijoj boji.

Ideje za dekoraciju

Ukoliko su ti jednostavno okrečeni zidovi (u ma kojoj boji) “dosadni” i više voliš da budu ukrašeni nekom od zidnih tehnika, savet je da za tako nešto zoveš majstora. Materijali i podloge za razne tehnike nisu jeftini i ukoliko ne ispadne najbolje, možeš se razočarati. Ipak, ima nekih caka i jednostavnih, a efektnih fora da zidovi budu zanimljivi, a da ti ne treba pomoć profesionalaca.

Zidovi okrečeni i dekorisani sunđerom i metlom

Ovo su tehnike za koje je mahom potreban materijal koji već imaš u kući. Poput metle ili sunđera. Pošto se boja nanese, metlom “izgrebite” zid tako da izgleda kao da je zid sav u linijama. U zavisnosti od toga koliko jako pritiskate i povlačite vrh metle, zavisiće i efektnost šara, Ili nijansirajte boju nanoseći je tapkanjem sunđerom koji, pošto ga umočite u boju, ocedite. Možete mešati i više boja ili nijansi iste. Iz praktičnih razloga ovo se preporučuje za zid manje površine ili deo zida. Osim ako nemate pomoć – dodatnih par ruku za tapkanje.

Šare ili šabloni

Gotove šablone potraži u farbarama pa boji prema uputstvu ili ih napravi sam/a. Ukoliko više voliš neobične šare, umotaj kanap oko valjka za krečenje pa nanosite boju tim valjkom. Ostaviće sjajan efekat.

Bojenje zidova možeš prepustiti i klincima! Neka umoče ruke u boju i ostavljaju otiske. Praktičnije je da se ovo uradi samo iznad radnog stola ili oko uzglavlja kreveta.

Ako ipak ne bi da se “petljaš” i ekperimentišeš sa raznim tehnikama, bilo da su “uradi sam” ili majstorski odrađene, okrečene zidove ukrasi zidnim dekorom. Okači zidne police, slike, postere ili fotografije. U tekstu 7 ideja za zidni dekor naći ćeš šta to još može da posluži kao ukras za zid.

Komentari
Pošalji komentar
0 Komentara
Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
Komentari
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Kontaktirajte nas
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.